Why?

Waarom doen we eigenlijk wat we doen? Het is een puzzel die al eeuwenlang filosofen, psychologen en gewone mensen bezighoudt. Waarom gedragen we ons zoals we doen? 

Laten we eens in de spiegel kijken en ons afvragen waarom we soms bepaalde keuzes maken. Het antwoord ligt diep verscholen in onze drijfveren en communicatievoorkeuren, en het feit dat we allemaal anders in elkaar zitten is zowel fantastisch als uitdagend.

Het antwoord ligt vaak in onze persoonlijke drijfveren. Menselijke drijfveren zijn een beetje de motor van ons gedrag. Ze kunnen variëren van basisbehoeften zoals honger en veiligheid tot complexere verlangens zoals liefde, erkenning en succes. Wat jou drijft, kan heel anders zijn dan wat mij drijft. Misschien ben jij gemotiveerd door stabiliteit en routine, terwijl ik gedreven word door avontuur en diversiteit. Deze verschillen in drijfveren kunnen leiden tot uiteenlopende keuzes en gedragingen.

Onze communicatievoorkeuren spelen ook een grote rol in waarom we doen wat we doen. Sommige mensen zijn van nature naar buiten gericht en floreren in sociale situaties, terwijl anderen meer op zichzelf zijn en liever in kleinere groepen communiceren. Deze voorkeuren beïnvloeden niet alleen hoe we met anderen omgaan, maar ook hoe we informatie verwerken en beslissingen nemen. Een persoon die meer naar buiten gericht is kan bijvoorbeeld geneigd zijn om meer input van anderen te zoeken voordat hij een beslissing neemt, terwijl een introvert persoon de voorkeur geeft aan meer zelfreflectie.

Het feit dat mensen allemaal anders in elkaar zitten, is zowel fantastisch als uitdagend. Het is waanzinnig omdat dit mijn inziens de wereld zo divers en kleurrijk maakt. Het stelt ons in staat om van elkaar te leren en nieuwe perspectieven te ontdekken en dus te groeien als mens. Én het is ook uitdagend omdat onze verschillende drijfveren en communicatievoorkeuren soms ook tot conflicten kunnen leiden. Wat voor de een vanzelfsprekend lijkt, kan voor de ander verwarrend zijn.

Een voorbeeld? Ik werkte een aantal jaren geleden aan een project samen met mijn collega “Bob”.  En Bob is heel competitief. Bob wilde altijd de beste zijn en had de neiging om de beslissingen te domineren. Aan de andere kant had ik collega Lisa, zij was altijd meer op samenwerking gericht en stond altijd open voor ideeën van anderen. Zij had het het motto. “ Samen sterk”. 

Tijdens dit project kwam mijn ‘ waarom’ vragen weer veel voor. Je zag duidelijk hoe de drijfveren en communicatiestijlen van Bob en Lisa botsen. Bob wilde de leiding nemen en streven naar succes, terwijl Lisa de nadruk legde op teamwork en open communicatie. Dit leidde tot spanningen in het team en bij mij, maar gelukkig ook bij Bob en Lisa,  kwam de de vraag op waarom Bob en Lisa zich zo verschillend gedragen.

Het begrijpen van deze verschillen is de eerste stap naar effectievere communicatie en samenwerking. In plaats van te oordelen over waarom mensen doen wat ze doen, kunnen we proberen empathie te tonen en de motivaties en voorkeuren van anderen te begrijpen. Misschien kan Bob leren om meer open te staan voor ideeën van zijn collega’s, en kan Lisa waardering hebben voor de drive van Bob om te excelleren en de leiding te pakken.

Dus waarom doen mensen wat ze doen? Het antwoord ligt in onze unieke mix van drijfveren en communicatievoorkeuren. Het begrijpen van deze verschillen kan ons helpen om beter met elkaar om te gaan en effectiever samen te werken. Het maakt de wereld misschien ingewikkeld, maar het maakt het ook prachtig en de moeite waard om te verkennen. En ik mag hier mijn werk van maken om met deze ‘waarom’ vraag aan aan de slag te gaan samen met jou. Life is beautiful ;-).